Home » Blogi » Haarukka on tärkeä väline aterioinnissa

Haarukka on tärkeä väline aterioinnissa

Tiesitkö, että alun perin ihmiset söivät ruokansa sormin? Viittä sormea kutsuttiin viisipiikkiseksi, jonka jälkeläiseksi myöhemmin teollisesti kehitetty haarukkakin on pyritty kehittämään. Viisipiikkiseksi haarukka ei kuitenkaan lopulta syntynyt. Viittä piikkiä tavataan haarukoissa ani harvoin, koska aterimen tulee kuitenkin olla siro ja helppo käyttää.

Haarukan historiaa

Ruuvimeisselin näköistä syömäpiikkiä käytettiin aluksi apuna ruuan pilkkomiseen, mutta ruokaa ei laitettu sillä suuhun, kaikki söivät sormin. Tuosta ruuvimeisselin näköisestä kapineesta haluttiin pian eroon, ja tilalle jotain käytännöllisempää, joten syntyi kaksipiikkinen haarukka. Kun ensimmäiset haarukat valmistettiin, ei niitä osattu käyttää.

Haarukoiden historia ulottuu maasta riippuen aina 1300-luvulle asti. Hovien kautta haarukka yleistyi ja esimerkiksi Turun linnassa haarukat otettiin tiettävästi käyttöön 1560-luvulla. Haarukoita ilmestyi ensin lähinnä yläluokkien käyttöön, ja pikku hiljaa alempien säätyjen pariin. Yleisin aterin haarukka on länsimaissa. Aasiasta ja Afrikasta löytyy edelleen maita, joissa ruoka syödään sormin ja syömäpuikoin.

Mistä haarukan historia tiedetään?

Vihiä tästä ruokailukäytännön muuttumisesta ollaan saatu muun muassa tuon ajan kirkkojen seinä- ja kattomaalauksista. Maalausten perusteella haarukka ja veitsi ovat kuuluneet suomalaiseen ruokailukäytäntöön verrattain varhain, muun muassa siksi, että Juhana Herttuan puolalainen vaimo toi tottumuksen mukanaan Suomeen.

Haarukka on pitänyt muotonsa vuosisatojen ajan hyvinkin samanlaisena, ja valmistusaineena on käytetty pääasiassa hopeaa ja ruostumatonta terästä. Helpoin tapa hankkia laadukkaat haarukat omaan kotiin, on tehdä verkkoostos keittiövälineisiin erikoistuneessa liikkeessä.